U bent hier: geschiedenis

Het raszuivere Arabische Volbloed paard is een passie.
Abigail Francisca heeft haar jeugddroom kunnen realiseren.
Arabian Future sinds vele jaren een gerespecteerd concept, genietend van een wereldwijde reputatie.
Het initiaal A.F. komt voort uit de eerste twee voornaamletters van de oprichtster.

 

     

Een mooie oprijlaan leidt naar het complex van de in Nederland gevestigde Arabian Future, de fokkerij, trainingstal en dekstation van Abigail F. Ligthert. Van jongs af aan werd Abigail aangetrokken door het Arabische volbloed paard. De liefde voor het ras zit als het ware in haar bloed. 


Anthal 1e plaats EK 1992Het hele verhaal van Abigail F. Ligthert en haar eerste Arabische volbloed Anthal is uniek: “Het was altijd haar meisjes droom om ooit een Arabische Volbloed te bezitten“. Toen ze  Anthal zag was het spreekwoordelijk liefde op het eerste gezicht. Deze Komplekt zoon werd  in 1988 op de veiling van Liberty Arabians, destijds de grootste stoeterij van Europa, aangekocht. Abigail is al vanaf haar achste jaar een fanatieke amazone. Ze bereikte in zowel de spring - als dressuursport het hoogste niveau. Abigail heeft Anthal de eerste jaren met succes in de wedstrijdsport uitgebracht. Toen Komplekt begin 1991 overleed ontstond het idee om Anthal, als een soort eerbetoon, naar de hengstenkeuring te brengen. Voor Abigail, ook groot fan van Komplekt, kon maar één voorbrenger Anthal presenteren: de trainer van Komplekt; zo kwamen ze bij in 1991 bij Chris terecht en die was direct enthousiast. Tijdens hun eerste presentatie in de showring, de hengstenkeuring van 1991 werd direct een verbluffend resultaat behaald.  De imposante hengst Anthal won zijn klasse en werd beloond met een 1e Premie. Vervolgens werd Anthal uitgeroepen tot het beste nieuw te keuren Nederlands gefokte paard.De daarop volgende jaren kwamen naast Anthal de eveneens 1e premie hengsten Pasch Vacan, destijds in mede eigendom van Chris ,en Milak AA het fokbeleid met succes versterken.
 
Chris en AbigailEind 1992 besluiten de ambitieuze Chris en Abigail gezamenlijk door te gaan. Een geschikte accommodatie werd gevonden in het Overijsselse Deurningen. Op deze locatie is de basis gelegd voor hun uiteindelijk zo succesvolle fokkerij gericht op Russische lijnen. De merrie Mu Yetla bleek een schot in de roos in combinatie met Anthal. Hun eerste AF- fokproduct A.F.Kylian behaalde voor het opstartende bedrijf in 1994 de titel veulenkampioen. Anthal scoorde door de jaren heen diverse grote titels. Als kampioen en best in show tijdens de internationale A-show te Denemarken. Ook won hij twee maal zijn klasse tijdens de Europese kampioenschappen. Daarnaast is hij meerdere malen uitgeroepen tot Kampioen en zelfs Erekampioen van Nederland. Mede door deze successen was hun prille bedrijf verzekerd van een goede start. A.F.Kylian is enige jaren later erkend als dekhengst en verkocht naar Duitsland. Zijn volle zus A.F. Gracia werd meervoudig showkampioene en is in 2008 verkocht naar Kuwait. De nu 27 jarige stammoeder Mu Yetla heeft haar belangrijke functie binnen de fokkerij van Arabian Future volbracht en geniet nu van haar welverdiende pensioen.
 
Chris en Nader kampioen hengsten QatarIn 1995 volgden de eerste uitnodigingen vanuit het Midden-Oosten om twee keer per jaar over te komen om aldaar paarden te trainen voor de Qatar Arabian horse show. Iedere keer weer een prachtige gebeurtenis. Wij zijn dan ook vele jaren met plezier afgereisd.
 
Na vier jaar werd de accommodatie te Deurningen te klein voor het gestaag groeiende bedrijf. Er werd gezocht naar een grotere accommodatie met meer potentieel. Dat werd in 1997 gevonden in Overijsselse Rijssen, gelegen te midden van het prachtige Schwarzwaldbos. Daar was de beschikking over een complex met 32 ruime boxen, 2 loopstallen, diverse paddocks, binnen- en buitenmanege en 4 hectaren  weiland. Groot pluspunt was dat je zo vanaf het erf de bossen inrijdt. Ter afwisseling van het trainingswerk, wat toch een groot deel van de dag in beslag neemt, en als ontspanning maken ze graag met de paarden een rit of wandeling door het bos.
 
Terugkijkend op de afgelopen jaren mag men concluderen dat Arabian Future op de meeste regionale en nationale keuringen het overgrote deel van de deelnemende paarden voor hun rekening neemt. Het aantal paarden dat zij al die jaren hebben getraind en gepresenteerd is aanzienlijk. Vele ontelbare mooie momenten met deze unieke paarden zijn onuitwisbaar. Een uiterst waardevolle herinnering koesteren wij aan de bewegingslegende Komplekt, een hengst zo statig als een koning. Dat paard kon zo enorm marcheren en imponeerde daarmee iedere liefhebber. Het was altijd een feest om met hem te mogen werken. Nadat Komplekt was overleden is er een unieke band gecreëerd met zijn Elite zoon Anthal, die zijn charisma, karakter en bewegingen evenaarde. Ieder mens mag zich gelukkig prijzen met zulke speciale paarden en al die onvergetelijke momenten in hun leven.
 
Arabian Future bezit meerdere dekhengsten, op enig moment maar liefst drie van de vier Elite hengsten die Nederland op dat moment rijk was. Zowel Anthal als Aparan en Kubay Khan ontvingen dit waardevolle predicaat vanwege hun verdiensten in de fokkerij. Aparan is recent verkocht naar Denemarken om daar zijn carriere als dekhengst voort te zetten. Anthal ontving bovendien als kroon op zijn werk in 2008 van de World Arabian Horse Organisation, de WAHO Trophy : een speciale prijs in het leven geroepen voor het paard dat het meest voor het vaderlandse stamboek betekent.
Hoewel zijn dekboek al enkele jaren gesloten was, bleef Anthal nog steeds prominent aanwezig bij Arabian Future en werd zijn 25e verjaardag groots gevierd. Op 22 Augustus 2011 moest Arabian Future geheel onverwacht en met immens verdriet afscheid nemen van hun allergrootste trots en liefde Anthal. Een acute koliek werd hem fataal. Anthal is 27 jaar geworden, waarvan maar liefst 24 jaar met Abigail mocht doorbrengen.
  Anthal winnaar Waho trophy 2008
Arabian Future heeft gemiddeld acht fokmerries in hun bestand en jaarlijks worden in de regel zes veulens verwelkomd. Enkele op leeftijd zijnde stamouders, die van hun welverdiende oude dag mochten genieten, maakte het plaatje compleet op stal bij Arabian Future. Helaas heeft Arabian Future in 2012 afscheid moeten nemen van hun beide stammerries Mu-Yetla en Kreona, die de laatste jaren van hun pensioen hebben mogen genieten. Hiermee komt een episode tot een eind.

Arabian Future is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende fokkerijen die Nederland op dit moment kent. Een echt all round bedrijf op het gebied van het Arabische Volbloed paard. De fokkerij van Arabian Future heeft zich gespecialiseerd in de Russische bloedvoering waarop hun fokbeleid ook gebaseerd is.
Met diverse aankopen en lease worden nieuwe lijnen aan hun bestand toegevoegd en zorgvuldig behouden. Door de jaren heen heeft Arabian Future meerdere gasthengsten succesvol mogen inzetten. Te beginnen met Kubay Khan gevolgd door Mir Khan en van stoeterij Sax Arabians de hengsten Nadir I en Massimo ibn Mirokan. Voor het seizoen 2012 hadden wij, in samenwerking met fokker Sprave Arabians te Duitsland , de beschikking over de Goldene Schleife hengst BS Mashallah. 
 
De fokkerij van Arabian Future geniet inmiddels van een wereldwijde faam. Hun  fokproducten lopen goed mee in de nationale en internationale top. Onder andere scoren de A.F. Umoyo dochters goed in Kuwait. Zo werd A.F.Avanya in 2008 uitgeroepen tot nationaal veulen kampioen van Kuwait. En in 2011 plaatste A.F. Bayuma zich tweede in een groep van maarliefst 15 deelnemer tijdens National Championships van Kuwait. Maar ook naar landen als Iran, Egypte, Israël, China, Japan, Luxemburg, Noorwegen, Denemarken, Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Duitsland, België zijn AF- fokproducten geëxporteerd en presenteren ze verdienstelijk in vele disciplines als de fokkerij, sport als show.
 
Sinds het begin van de tachtigen jaren ligt de passie van Abigail F. Ligthert bij het Arabische volbloed paard. Zij heeft met Arabian Future haar jeugddroom kunnen verwezenlijken en dit tezamen met haar voormalige partner Chris tot een gerespecteerd begrip gemaakt. In 2012 vierde Arabian Future een jubileum met het 20 jarig bestaan en uiteraard hoopt Abigail nog vele jaren haar passie en visie met de vele liefhebbers te mogen delen. 

 

 

 

     AVS National C-Show Alkmaar 2013