U bent hier: training » zadelmak maken

Zadelmak maken...

    Amazone Abigail, Z-springen + M2 Dressuur  


Gedurende het hele jaar bieden wij beperkt plaats en tijd voor het professioneel onder het zadel beleren van uw Arabische Volbloed paard. Voor deze training staat minimaal een maand tot zes weken voordat de basis (dat houd in; netjes stilstaan met op- en afstappen, sturen, stap, draf en galop) er netjes in zit. Het verder doorrijden of uitbrengen op wedstrijden verzorgen wij op dit moment niet. Wel kunnen we u hierbij verder adviseren en eventueel doorwijzen naar een professionele wedstrijd amazone zowel op Engels als western gebied. Het beleren gebeurd op een zeer verantwoorde en rustige wijze de basis is hetzelfde als bij de showtraining, eerst goed contact en vertrouwen met het paard opbouwen. Gestart wordt met het longeerwerk wij werken hier veel met stemhulpen, de paarden moeten goed aan de longe kunnen lopen zo worden ook de eerste commando`s aan het paard geleerd. Eerst wordt het paard bekent gemaakt met het bit als hij/zij dit accepteert zijn we klaar voor de volgende stap het laten wennen om iets op zijn rug te hebben, eerst zonder gewicht (dekje & singel) later met gewicht (zadel). Als hij het harnachement goed accepteert volgt het opstappen hiervoor werken wij altijd met zijn tweeën. Heel belangrijk is dat het paard goed vastgehouden wordt, want als er eventueel paniek of angst ontstaat mag het paard zeker niet los breken en er een trauma aan overhouden want dan ben je weer terug bij af. 

Mede door dat we vooraf met geduld werken aan een vertrouwensband met het desbetreffende paard gebeurt er gelukkig meestal weinig tot niets. De Arabieren leren heel snel en als je eenmaal hun vertrouwen en respect gewonnen hebt gaan ze door het vuur voor je. Dat is een raskenmerk die voor of juist tegen je kan werken indien je het paard niet met geduld en respect behandelt.

Als het opstappen goed verloopt (het paard moet daarbij netjes stilstaan dit is een must) en het paard is aan het gewicht in het zadel en het zien van iemand boven zich gewend begin je, in eerste instantie aan de longe, met het sturen en de overgangen halt, stap, draf en galop. Wanneer de ruiter het gevoel heeft dat het paard dit onder de knie heeft en ontspant wordt hij los geknipt en worden ook deze oefeningen herhaald.

We richten de paarden af tot dat ze deze basis beginselen van het rijden goed onder de knie hebben de verdere training laten we, zoals eerder vermeld, over aan de eigenaar/berijder(ster) van het paard. Wij raden u dan ook altijd aan om het paard ook meerdere malen bij ons te komen rijden zodat wij waar mogelijk nog wat hulp en aanwijzingen kunnen meegeven en het paard ook alvast aan zijn toekomstige berijder(ster) kan wennen, de Volbloed Arabieren is van nature nogal eenkennig en gevoelig. Een goed contact, vertrouwen en wederzijds respect is een must voor jarenlang rijplezier en het vormen van een team!

Bij ons staat het plezier van zowel het paard als de eigenaar bijna 25 jaar hoog in het vaandel!!

Abigail & Team