U bent hier: nieuwsoverzicht » 2009 » nieuws_2009_02_28

Hengstenkeuring 2009

Afgelopen 28e februari werd wederom de AVS hengstenkeuring te Ermelo gehouden. Al vroeg was er in verhouding tot voorgaande jaren veel publiek in de stallen en op de tribune te vinden. De hengstenhouders hadden veel aandacht besteed aan de aankleding van de boxen en het reclamemateriaal bestaande uit oa. Folders en foto`s om de belangstellende te kunnen voorzien van de benodigde informatie van hun hengst(en).

Helaas word het aantal nieuw ter keuring aangeboden hengsten ieder jaar kleiner, ook aan kwaliteit als toekomstig fokpaard komen de meeste jammerlijk veel te kort.

Van de 10 nieuw te keuringen vielen 2 hengsten positief op, deze beide werden dan ook  als enige met een premie beloond en toegevoegd aan de rubriek reeds eerder erkende premie hengsten.

Het gaat hier om de zwarte complete en degelijk gebouwd hengst Black Velvet K.S.I. en de recente Poolse import schimmel hengst Tidal. Via de bemiddeling van Arabian Fantasie werd het elegante gebouwde bewegingsmonster Tidal door nieuwkomer in de Arabierenwereld Feugo Nero Arabians aangekocht. Tidal scoorde de hoogste jurybeoordeling van alle nieuw te keuren hengsten.

Als kampioen van de hengstenkeuring werd evenals de voorgaande jaren de 1e premie hengst Amalfi naar voren geroepen. De aansprekende Aranik Kossack werd als 2e beste uitgeroepen gevolgd door de meest gevraagde Nederlandse dekhengst van 2008 Papillon. De laatst genoemde ging flink in scoren en klassering omhoog.

Verder kon men buiten het keuringsgedeelte om genieten van de Gala presentatie. Het Gala is bedoelt voor de definitief erkende hengsten die geen verschijningsplicht meer hebben. Een mooi aantal prachtige hengsten maakten hier dan ook zijn opwachting. Ondersteund van een uitgekozen muziekje en een begeleidend verhaaltje over de desbetreffende hengst vormde tot een mooi geheel. Zo werden er veel hengsten in vrijheid getoond vooral de viervoudig Nederlands Kampioenshengst MM Sultan - zie video wist zich optimaal te tonen en maakte er met zijn arrogante look een prachtige show van, de eveneens in eigendom van Arabian Fantasie zijnde atletische hengst Vestival - zie video  wist het publiek met zeer enorme gangwerk te vermaken. Maar ook onder het zadel verschenen de mooiste premie hengsten in de verschillende sportdisciplines tevens waren er twee prachtige fokgroepen aanwezig. Te weten Biblion, die tevens het AF-Sjabrak kreeg uitgereikt voor het behalen van het Dressuur predicaat en Movin`s Star met twee identieke nakomelingen.

De toeschouwers genoten zichtbaar van deze ongedwongen sfeer en de meeste bleven dat ook tot het einde aanwezig.

Hier volgt een fotoverslag.