U bent hier: nieuwsoverzicht » 2008 » nieuws_2008_08_30

Nederlandse Kampioenschappen 2008 Renswoude
 
Op 30 en 31 augustus vond te Renswoude op het prachtige terrein van HC de Schalm de nationale keuring plaats. Dit jaar voor het eerst gecombineerd met de Arabissimo, wat voor de toeschouwers een mooi afwisselend en veelzijdig beeld van de Volbloed Arabier opleverde.

En als blijvende herinnering aan de dit jaar veel te jong overleden voorzitter van het AVS, is een aparte jaarlijkse prijs in het leven geroepen. Het beste veulen van de nationale keuring ontvangt de “Hannie Wehkamp trofee”.

Gelukkig waren de weersgoden ons beide dagen goed gezind waardoor het uiteindelijk toch een geslaagd evenement geworden is met slecht weer had men op een fiasco kunnen rekenen. Jammer genoeg waren de stallen te ver van de ring en het land waar de tent op stond te nat waardoor er slechts een enkeling het erop waagde om de paarden in de boxen te bezichtigen.

De buitenbak waar in de paarden gepresenteerd werden was daarentegen in perfecte staat, rondom de bak konden de toeschouwers plaats nemen op de tribune en de sponsors in de VIP tent.

Het juryteam bestond uit Mevr. Modderman uit Nederland, Mevr. Jamar uit België, Mevr. Bourghardt uit Zweden en als reserve Karin Zevenhoven uit Nederland. Helaas was deze laatst genoemde jurylid ook als jurylid aangesteld voor de Liberty van de Arabissimo waardoor de eerste veulenklassen het slecht met 2 juryleden moesten doen.

Beide veulenrubriek werden gewonnen door Forelocks Arabians, deze nam dus 4 prachtige kampioenstitels en de Hannie Wehkamp trofee mee naar huis. Dit jaar was er een grote groep hengstveulens zodat het mooi in twee leeftijdsgroepen gesplitst kon worden. Bij de veulens geboren voor 1 mei was er een nette 2e plaats weggelegd voor Gassur (MM Sultan) in eigendom voor de enthousiaste omroepster Mevr. Adri van de Velden.

Bij de junior hengsten ging net als vorig jaar de kampioenstitel wederom naar Kunar T (Nadir I) gevold door zijn half broer Masud T  (Massimo Ibn Mirokan). Beide gefokt door de heer Schutrups en leuke bijeenkomst is dat deze beide bij Arabian Fantasie zijn verwekt. Helaas kon hun recent verkochte  potentiële kanshebber LHT Ku-Pac door twee zware koliek operaties niet zijn mannetje staan.

Bij de junior merries ging de kampioenstitel naar de MM Sultan dochter WMR Verena, deze laatste dochter van de in postuum elite merrie Verdjina is het eerste eigen fokproduct van Jaap en Andrea Maclaine-Pont uit Duitsland. WMR Verena is een elegante hoogbenige jaarling met een rastypisch hoofd, opvallende mooie hals en weet in draf te imponeren waardoor ze ook geselecteerd werd voor het paard met de beste bewegingen.

Het bewijst maar eens te meer hoe belangrijk een goede stammoeder is, Verdjina bracht  in 1994 ook al het kampioensveulen en nog steeds weten nakomeling uit deze stam hoog te scoren in de showring. De reserve titel ging naar de bruine jaarling Noakana Kossack.

Bij de ruinen ging de titel naar de ex-dekhengst LA Jamal enthousiast voorgebracht door Gijs Sallevelt, gevolgd door Nodatel Kossack en als 3e  mocht met een gelijk puntentotaal de jongste maar zeker niet minder volwassen ogende deelnemer van de ruinen Don Sultan (MM Sultan) zich opstellen. Van deze groep had Don Sultan de eer om op te mogen voor het paard met de beste bewegingen.

De opvallende luxe vliegenschimmel Papillon wist met zijn 9 jarige voorbrengster Kaylee de Jong de kampioenstitel in de Liberty klassen binnen te halen. Erg aandoenlijk om te zien hoe een van de meest dekkende hengsten van Nederland een mooi team vormde aan de hand van zo`n jong meisje. Zowel de juryleden als vele toeschouwers waren zeer onder de indruk van de presentatie van deze aparte verschijning. De reserve titel ging deze keer naar de kampioen van de regionale keuring West Pribaltika in eigendom van The Kossack Stud en netjes gepresenteerd door hun dochter Tara den Hartog.

Bij de senior merries kreeg de wonderschone merrie Raville P het kampioenslint omgehangen. De reserve titel was hier voor de elegante Verushka Monpelou in eigendom van T.Valerius uit Duitsland die deze dag ook haar sterlint in ontvangst mocht nemen. In een periode van slechts 2 jaar weet deze beginnende fokker zich met advies en behulp van Arabian Fantasie zowel nationaal als internationaal in de picture te lopen.

Als laatste was het de beurt aan de “grote jongens” het is altijd een genoegen om deze senior hengsten hun entree te zien maken, wat een “geweld”. Deze strijd werd ruimschoots gewonnen door de imposante MM Sultan, die perfect werd gepresenteerd door Chris. Deze hengst toont type en beweging wat ook met 20 punten beloont werd. Net als zijn twee nakomelingen werd ook MM Sultan zelf geselecteerd voor het paard met de beste bewegingen. De reserve titel ging zoals verwacht naar de Amerikaanse import hengst Amalfi in eigendom van familie Bakker.

De nationale keuring word tevens gebruikt om de fokpredicaten uit te reiken. Dit jaar kwamen er slechts 3 fokkers voor in aanmerking te weten de heer Schutrups, de heer Ligthert en Arabian Fantasie. Van de totaal 11 predicaten werden er maarliefst 9 predicaten aan Chris en Abigail overhandigd waaronder 4 Elite!!!  Trots werden de Elite predicaten van hun dekhengst Aparan, Verdjina de stammerrie en moeder van hun recent aangekochte dekhengst Vestival, Alaska QQ fokmerrie tevens moeder van de kampioen MM Sultan en zo ook van zijn vader Kubay Khan in ontvangst genomen. Het is een gemiste kans dat er maar weinig fokkers zijn die moeite nemen om de punten voor hun paarden uit te zoeken.

Voor uitreiking van het sterpredicaat kwamen dit jaar twee fokproducten van Arabian Fantasie naar voren. De extreem ruim bewegende A.F.Mira Belle (Mir Khan x Atalante) en de correct A.F.Max Maya (Aparan x YA Karma).

Helaas was de laatst genoemde beauty deze dag niet present om haar prijs in ontvangst te nemen.

Daarna het hoogte punt van dit NK de uitreiking van de WAHO trophy

(In 2005 heeft de WAHO een plaquette in het leven geroepen ter promotie van het Arabisch Volbloedpaard op nationaal en internationaal niveau. De plaquette komt toe aan een in Nederland gefokt, geregistreerd en nog steeds aanwezig Arabisch Volbloedpaard wat, aantoonbaar, op bijzondere wijze gepresteerd heeft in de sport, de show en/of de fokkerij, in het heden of het verleden, liefst op een veelzijdig en internationaal niveau).

Deze prestigieuze prijs voor dit jaar ging naar de elite hengst Anthal. De trots van Abigail, de basis van Arabian Fantasie, ECAHO sterhengst, meervoudig Nationaal en internationaal Kampioen in de showring en bewezen vaderpaard. Kortom een schitterende hengst die op 24 jarige leeftijd nog oogverblindend jong toont.

Anthal kreeg deze prachtige welverdiende kroon op zijn werk en positieve invloed  binnen het Arabische stamboek.

Als afsluiting van een geslaagde Nationale keuring wordt “Het beste in Nederland gefokte paard” naar voren gehaald. Maar zoals nooit tevoren waren er nu maarliefst twee kandidaten met de hoogste scoren van de gehele show en beide waren ook nog Nederlands gefokt.

Dan is er maar een oplossing delen die prijs, en dat gebeurde ook, MM Sultan, kampioen van de seniorhengsten kreeg de plaquette en Raville P, kampioen van de seniormerrie kreeg een prachtige krans omgehangen.

Vanuit de organisatie is belooft dat de missende prijs nog naar beide winnaars word nagestuurd.

Klik hier voor een videopresentatie van onze hengsten tijdens het NK met dank aan Media Baas.

Kampioenen NK 2008:

Best in Nederland gefokt Arabisch Volbloedpaard:
MM Sultan * èn Raville "P"(ex aequo hoogste puntenpercentage)

Kampioen Junior merries: WMR Verena (MM Sultan) *
Res. Kampioen Junior merries: Naokana Kossack (Aja Shakakhan)

Kampioen Junior hengsten: Kunar 'T'(Nadir I)
Res. Kampioen Junior hengsten: Masud 'T' (Massimo Ibn Mirokan)

Kampioen Ruinen: L.A. Jamal (LM Lamee)
Res. Kampioen Ruinen: Nodatel Kossack (*Ster) v.Pobeditel

Kampioen Senior merries: Raville 'P' (*Ster) v.Durango
Res. Kampioen Senior merries: Veruska Monpelou (*Ster) v.Duval *

Kampioen Senior hengsten: M.M. Sultan (*keur) v.Kubay Khan *
Res. Kampioen Senior hengsten: Amalfi (Padron`s Psyche)

Kampioen Hengstveulens: Valerio 'F' ( Valerio Ibn Etenity)
Res. Kampioen Hengstveulens: Yokidoki 'F' (Valerio Ibn Etenity)

Kampioen Merrieveulens: La Vie est Belle 'F' (SA Movin`Star)
Res. Kampioen Merrieveulens: Valentyna 'F' (Psytadel)

* = voorgebracht door Chris van Schalkwijk (Arabian Fantasie)

Toekenning fokpredikaten;

Aparan - Elite

Alaska QQ - Elite

Verdjina - Elite

Kubay Khan - Elite

Atalante - Preferent

Palotasza QQ - Preferent

Mir Khan - Preferent

Kupona - Preferent

Kreona - Keur

Mu Yetla - Keur

A.F. Baya - Keur

Voor een compleet overzicht klik hier http://www.avsweb.nl/Subcategorieen/Resultaten/2008/Results_NK2008.pdf