U bent hier: nieuwsoverzicht » 2005 » nieuws_2005_09_00

Nederlandse Kampioenschappen 2005
   
De tweedaagse nationale keuring van het AVS ter gelegenheid van het 25- jarig jubileum is een groot succes geworden.
De uitzonderlijk goed georganiseerde shows en met name de feestavond met een circusact verzorgd door Gestut Ismer en een buffet voor circa 300 personen gaven een feestelijk tintje aan de keuring. De kwaliteit van de deelnemende paarden was bovendien hoog te noemen.

De grote veulen-groepen, zowel bij de hengsten als bij de merries, werden gesplist in twee rubrieken; te weten veulens geboren voor 1 mei en veulens geboren na 1 mei. Aansluitend streden de eerste en tweede geplaatste veulens uit iedere rubriek ,met z’n vieren, om uiteindelijk kampioen of reserve kampioen te worden. Drie van de vier veulens in het kampioenschap waren nakomelingen van dekhengsten uit het bestand van Arabian Fantasie.

SA Mawiyah (m.A.F.Shanaya), een prachtig exemplaar uit de eerste jaargang veulens van de hengst A.F.Cupido, wist na haar kampioenstitel tijdens de regionale keuring te Sint Oedenrode nu eveneens en ook op overtuigende wijze het Nederlandse kampioenschap op haar naam te zetten. De pedigree van SA Mawiyah bevat meerdere generaties van de zgn. “AF” foklijn  met name haar vader A.F.Cupido (Kubay Khan x Atalante x Adina x Australia) en haar moeder A.F.Shanaya (Lazio x A.F.Antha x Anthal).

De reserve kampioene Yzy “F” (v.Psytadel) moest, met zelfs 11 punten minder, haar meerdere erkennen in SA Mawiyah die op alle fronten scoorde. Van alle deelnemende paarden behaalde zij zelfs het hoogste aantal punten op benen. Citaat van het Nederlandse jurylid Toto Modderman “een hoopvol dier dat alles in zich heeft om een
topper te worden”.
 
De regionaal reserve kampioene A.F.Max Maya (v.Aparan x A.F.Baya) wist zich in de rubriek van de oudere veulens als goede tweede te plaatsen; nipt achter de uiteindelijke reserve kampioen.

Bij de hengstveulens ging de kampioenstitel naar de Nadir I-zoon Kunar T. Deze schitterende hengst ging enkele weken eerder, tijdens de regionale keuring te Exloo, ook al met het kampioenslint naar huis. Kunar T, gefokt door L.Schutrups, is inmiddels aangekocht door de combinatie The Kossack Stud / Jan Kan ter verrijking van hun hengstenbestand. Als reserve kampioen van de hengstveulens mocht Kas Valdes zich opstellen.

Het jeugdkampioenschap merries ging naar de winnares in de rubriek  van de 2 jarige merries. Deze Raville P is een royaal ontwikkelde merrie met veel maat en zeer goede bewegingen. Het reserve kampioenschapschap ging naar Valeta F de nummer 2 uit die zelfde rubriek. Deze harmonisch gebouwde en complete merrie moest echter veel punten inleveren qua ontwikkeling.

Bij de junior hengsten werd de hoogste eer toegekend aan Plumbum, winnaar van de rubriek 3-jarige hengsten. Deze extra bewegende schimmel kreeg tevens aan het einde van de dag de Life Aid Cup toegekend.

De tweede plaats in de rubriek van de 3-jarige hengsten was voor de hoogedele donkerbruine Mir Khan-zoon Mir Cyran. Het kampioensveulen van 2004 Ylusion F, nu het kopnummer uit de rubriek 1 jarige hengsten, moest dit jaar genoegen nemen met het reserve kampioenschap bij de jeugd.

A.F.Fine Bayla (v.Kubay Khan), het kopnummer van de rubriek 4-jarige merries, stak met veel kwaliteit boven de anderen in haar rubriek uit. Stalgenoot de Egyptisch gefokte Simourah W , winnaar van de 5 jarige merries, nam later op de dag de reserve kampioenstitel mee naar huis. Riki`s Silkoya ,de nummer 1 uit de rubriek 7- tot 9-jarige merries, werd als kampioen van de senior merries gehuldigd. Deze schimmel is werkelijk een plaatje om te zien en mocht zich dan ook uiteindelijk  Best in Show noemen.

Bij de senior hengsten was het de winnaar van de rubriek 4- jarige hengsten MM Sultan ( v. Kubay Khan) ,die voor het derde achtereenvolgende jaar met de  titel Nederlands Kampioen op zak naar zijn stal in Rijssen vertrok. Deze imponerende en hoog in het type staande vos is tot op heden nog onverslagen in de Nederlandse showring.

De tweede plaats in deze rubriek ging naar zijn halfbroer Al Ahmar (ook van Kubay Khan). Deze hengst beweegt extra maar doet nog wat jeugdig aan. De reserve kampioen van de oudere hengsten kwam uit de rubriek 11 jaar en oudere hengsten, namelijk de fraaie en goedgebouwde hengst Esprit. Deze rubriek van 6 deelnemers kende 2 hengsten die al een respectabele leeftijd hebben bereikt, maar nog spijkerhard zijn en zich opperbest presenteerden.

Het oudste deelnemende paard was de 21- jarige Anthal. Hij eindigde op een zeer verdienstelijke 2e plaats. Hij presenteerde zich als vanouds en scoorde met zijn enorme bewegingen maar liefst 3 x 19 en 1 maal 20. Bovenal kreeg hij 4 x 17 punten op benen toegekend. Zijn leeftijd is absoluut niet aan hem te zien en Anthal deed weinig onder voor de 8 jaar jongere Esprit.

De 25 jarige oud wereldkampioen hengst Amal werd voor zijn bijzondere verdiensten in zowel de fokkerij als de showring geëerd met de WAHO-Plaquette. Amal werd gepresenteerd door trainer Chris van Schalkwijk die hem destijds ook in 1990, tijdens het Nederlands kampioenschap, naar de overwinning bracht.

Winnaar van de WAHO plaquette 2005:  Amal *

Best in show: Riki`s Silkoya

Kampioen merrieveulens
S.A. Mawiyah *
Reservekampioen merrieveulens
Yzy 'F'
 
Kampioen hengstveulens
Kunar 'T'
Reservekampioen hengstveulens
KAS Valdes
 
Kampioen junior merries
Raville 'P'
Reserve kampioen junior merries
Valeta 'F'
 
Kampioen junior hengsten
Plumbum
Reserve kampioen junior hengsten
Ylusion 'F'
 
Kampioen merries
Riki's Silkoya
Reservekampioen merries
Simourah "W"
 
Kampioen hengsten
M.M. Sultan *
Reservekampioen hengsten
Esprit
 
Winnaar Life-Aid Cup Zaterdag
Monitra
 
Winnaar Life-Aid Cup Zondag
Plumbum

* = voorgebracht/getraind door Chris van Schalkwijk, Arabian Fantasie