U bent hier: nieuwsoverzicht » 2004 » nieuws_2004_11_02

Europeese kampioenschappen 2004
 
Alle vier de regerende Nederlandse kampioenen reisden in het eerste weekend van November af naar de Belgische plaats Moorsele. Daar kwamen dit jaar Europa`s beste Arabische Volbloeds tezamen om tijdens deze Europese Kampioenschappen voor de hoogste titels te strijden. De meeste deelnemende Nederlandse paarden wisten een plaats in de 5 top te bemachtigen.

Onze trots en tweevoudig Nederlands kampioen MM Sultan behaalde, in een sterk deelnemersveld, een verdienstelijke 2e plaats achter de All Nations cup winnaar en later uiteindelijk Europees Kampioen Nijem Ibn Eternity met een nagenoeg nihil verschil van een ½ punt. Uiteindelijk waren er in de eindrangschikking in totaal slechts drie juniorhengsten met een minimaal hoger punten aantal als MM Sultan. Deze keer werd hij voortreffelijk gepresenteerd door Rhodri Jones uit Wales; samen wisten ze maarliefst 90,7 punten te scoren!
(Helaas kan onze volgende geplande trip met MM Sultan naar het WK in Parijs geen doorgaan vinden. Bij aanmelding kregen we te horen dat er helaas geen boxen meer beschikbaar zijn).

(Foto MM Sultan met dank aan Jutta Kools)

De eveneens onder de Nederlandse vlag uitkomende jonge hengst ES Proshnec moest deze keer genoegen nemen met de 4e plaats. Deze veelbelovende jonge hengst heeft het zeker in zijn mars om in de toekomst een hogere plaatsing te scoren. De hoogedele Bess Delilay, Nederlands kampioene van de junior merries, wist zich als 4e van haar rubriek te plaatsen.

L.A.Jamal, Nederlands kampioen van de senior hengsten, viel in zijn rubriek met een 6e plaats net buiten de top 5. Jammer dat deze typische bruine hengst weinig beweging toonde waardoor hij waarschijnlijk net zijn kans op een top 5 notering verspeelde.
De imposante vos hengst Gafal behaalde de 6e plaats in de rubriek 6- en 7- jarige hengsten. Gafal is in Poolse handen maar geleasd door de Nederlandse stoeterij Vlasakker Arabians.

Klarenbeek Arabians zette zowel de overwinning in de rubriek van de oudere merries als van de oudere hengsten op zijn naam. Premiera, de Nederlands kampioene van de senior merries, liet zich uitmuntend zien hetgeen dan ook resulteerde in een Rubrieks-overwinning. Helaas redde ze het in het kampioenschap niet tegen haar “Poolse landgenoten” El Dorada en Emira die respectievelijk tot kampioene en reserve kampioene benoemd werden. Haar stalgenoot Pesal mocht de 1e plaats innemen bij de oudere hengsten. De eveneens in eigendom van Klarenbeek Arabians zijnde junior merrie Morning-Breeze J behoorde tot de top 3 van haar klasse.

De “Jordaanse” Hlayyil Ramadan wist onder de Nederlandse vlag het Kampioenschap van de senior hengsten binnen te halen. Hij versloeg hierbij de algemeen beoogd kampioen Eternity Ibn Navaronne-D.

Het middagprogramma werd verzorgd door de Nederlander Marco Hoebeke van Assisi Arabians. Hij wist met zijn spierwitte ruin Persist een daverende show te presenteren. Hij toonde aan het enthousiaste publiek wat je met geduld en wederzijdse vertrouwen allemaal van je arabier gedaan kunt krijgen. Zo liet hij Persist op commando zitten en liggen. En pakte hem in zijn geheel in met een plastic bouwzeil. De klapper van deze presentatie was zeker het in brand steken van Pesrsist zijn “kont”. Alles liet hij gewillig en vol vertrouwen over zich heen komen. Wat een prachtig schouwspel tussen mens en paard.

 

(Foto's Marco & Persist met dank aan Reindert Jansen)

De Nederlandse Amazone M.Leijenhorst won met haar schimmel hengst RH Pajkovski de zadelrubriek. Deze combinatie mocht zich uiteindelijk Europees kampioen van de bereden klassen noemen. De als 3e geplaatste vos hengst Durango gedroeg zich netjes en liet zich makkelijk rijden. Daarentegen was de als 5e geplaatste bruine hengst Poker echter erg onrustig, waardoor hij zich niet optimaal toonde. Bij de merries wist Claudia Mertens zich met haar 19 jarige vliegenschimmel Lutecya “in The Picture” te rijden en behaalde een verdienstelijke 3e plaats.

Kortom, de meeste deelnemende Nederlandse paarden wisten zich van een plaats in de Europese top te verzekeren!!!

Kampioenen EK 2004;

Kampioen veulens: MONARCOS DD
Reserve kampioen veulens: MIRAGE

Kampioen jun.merries: PIANISSIMA
Reserve kampioen jun.merries: HANIYYAH

Kampioen jun.hengsten: NIJEM IBN ETERNITY
Reserve kampioen jun.hengsten: GIRLAN BEY

Kampioen sen.merries: EL DORADA
Reserve kampioen sen.merries: EMIRA

Kampioen sen.hengsten: HLAYYIL RAMADAN
Reserve kampioen sen.hengsten: WH JUSTICE

Kampioen rijrubriek: RH PAJKOVSKI