U bent hier: nieuwsoverzicht » 2004 » nieuws_2004_04_14

Alkan EASP erkent

Het nieuwe stamboek EASP (Het Europees Arabisch Stamboek voor Shagya –paarden en overige Sportpaarden en Pony`s) werd vorig jaar Maart opgericht en telt nu al zo`n 400 leden. Dit jonge stamboek is op zoek naar een stoer en evenwichtig type dat graag wat rasuitstraling mag hebben.

Tijdens de afgelopen EASP keuring te Ermelo werden er slechts 5 nieuwe hengsten erkend waaronder een Arabische Volbloed. Hier was de Anthal-zoon Alkan de enige Arabische Volbloed die groen licht kreeg. Alkan is in eigendom van de Familie Vodde te Almere. Afgelopen jaar werd deze hengst al goedgekeurd voor het AVS (Arabische Volbloed Paarden Stamboek). Als veulen wist hij bij het AVS het regionale reserve kampioenschap op zijn naam te zetten.
De hengsten moesten zowel aan de hand (op harde en zachte bodem) als vrijspringend aan de jury getoond worden. De oudere hengsten mochten zich ook onder het zadel tonen.

Vol lof was de jury over de vijfjarige Alkan (Anthal x Alaska QQ). De donkerevos heeft veel Arabische uitstraling. “Vaak moet je uitleggen wat je bedoelt met ras en uitstraling. Kijk naar deze hengst. Hier kun je wat van leren. Dit wordt bedoeld met een hoofd met uitdrukking. Daarvoor krijgt hij een 10 het hoogst haalbare”. Aldus jurylid Pleyter die vervolgt:
“Ondanks veel positieve punten heeft hij (zoals elk paard) ook mindere zoals het iets gezonken middenstuk, maar dat hoeft niet een probleem te zijn. Het zit vaak veel lekkerder. Vooral als het paard met veer door de baan beweegt…..Kijk daar gaat ie. Hij drukt de rug iets weg, maar de bewegingen zijn elastisch. Hij blijft nog iets strak in het voorbeen. Als hij van mij was geweest had ik hem voor de keuring een ijzertje onder gelegd. Dan krijg je iets meer buiging in de voorknie. We hebben hem met verve goedgekeurd.”