U bent hier: nieuwsoverzicht » 2004 » nieuws_2004_03_10

Groot succes Arabian Horse Parade 2004

Het voor het eerste jaar georganiseerde evenement “The Arabian Horse Parade” is een groot succes geworden. Ruim 800 liefhebbers van dit prachtige ras brachten een bezoek aan het federatiecentrum te Ermelo om de Arabische Volbloed paarden in verschillende disciplines te bewonderen. Helaas waren door de slechte weersomstandigheden in de voorafgaande dagen niet alle aangemelde paarden van de partij zo`n 70 Arabische Volbloed Paarden hadden wel de trip naar Ermelo gewaagd en zetten op deze dag hun beste beentje voor.

Het ochtend programma was ingedeeld voor de zadelrubrieken en de liberty merries. De chique Anthal-dochter A.F.Aya was een van de deelnemende paarden, zij werd zowel Engels als Oostersgekostumeerd bereden. Voor de liberty merrierubriek waren er slechts een handje vol ingeschreven hierbij sprong de elegante 2-jarige Mirdonna er uit.

Een van de hoogte punten van de dag was het disciplinedefilé. Zo werd er een pas de deux verzorgd door de hengsten Poker en Mononov, en was de ruin Khabakan aangespannen te zien, de rensport werd getoond door de hengst Makfoul du Breuil, de hengst Durango verscheen in Oosters kostuum in de ring, de schimmel ruin Penthor toonde western oefeningen, de hengst Moran liet een goed staaltje springwerk zien en de merrie Mir-Maitreya werd onder het dameszadel aan het belangstellende publiek getoond.

Jammer genoeg waren er op deze dag slechts twee fokgroepen aanwezig dat waren de merrie Yakima met haar vier nakomelingen met allen een andere vader te boek, en de hengst Tabak met vijf nakomelingen uit drie verschillende moeders.

Diverse hengsten van wereldfaam maakten hun entree in de ring zij werden getoond in een zogenaamde liberty show klasse. Elk paard werd van commentaar en bijpassende muziek voorzien. Een van `s werelds beste hengsten Nadir I, “The chiefsire” van Sax Arabians en geleasd door Arabian Fantasie, was op speciaal verzoek van de organisatie naar dit nieuwe evenement gekomen en liet met zijn voorbrenger Chris van Schalkwijk een prachtig schouwspel tussen mens en paard zien. Deze combinatie is een lust voor het oog en werd met een daverend applaus onthaald.

Hierna kon men genieten van de exotische wereld kampioen Hlayyil Ramadan in eigendom van HRH Princess Alia al Hussein uit Jordanië. De sfeer kwam er echt goed in toen de “gangmakers” van de show de hengsten Premier, Riki`s Shabri en Anthal (die dit jaar zijn 20e verjaardag viert) in de ring verschenen. Anthal het oudste deelnemende paard van deze dag presenteerde zich als een jonge vorst en genoot zichtbaar van het juichende publiek.

Ook werd de hengst Karvat, een van Nederlands meest winnende koerspaarden getoond. En A.F.Koss de jongste zoon van de onlangs overleden legendarische wereldkampioen Abdullah toonde veel font en uitstekende bewegingen.
 
Enkele jonge in het oog springende en veelbelovende hengsten waren de sierlijke en hoog in het type staande jeugdkampioen van 2003 A.F.Cupido de zeer goed bewegende E.S.Rivas die het plubliek op zijn hand wist te krijgen. De hoogbenige en rastypische hengst Pasoa was deze dag eveneens een aangename verschijning ook de kort geleden uit Rusland geïmporteerde Marcipan liet een goede indruk achter.

In de grote binnenmanege stonden twee oase`s omringd door grote palmen. De rond de gehele ring geplaatste exotische plantenbakken zorgden voor een sfeervolle aankleding. Het geheel werd kompleet gemaakt door prachtige fluwelen rode en zwarte gordijnen. In deze perfect aangeklede ambiance kwamen de getoonde paarden prima tot hun recht.

Zeker de moeite waard was het om een bezoek te brengen aan het gezellige strodorp met verschillende stands waar men o.a. Oosterse halsters en zadels, paardenboeken & tijdschriften, westernspullen en ruitersportartikelen kon kopen. verder waren er informatieve stands zoals de DARC (rensport), DAWRA (westernsport) en Brooke Hospital for Animals aanwezig. De kunstenares Anja Meeldijk was aanwezig met enkele levensechte dieren portretten.

Sponsor SAX ARABIANS uit Duitsland stelde voor elke bezoeker zijn prachtige Arabieren kalender “Araber Highlights” beschikbaar.

Onze complimenten gaan uit naar de organisatie, sponsors en uiteraard de deelnemers die deze voor herhaling vatbare en onvergetelijke dag mede mogelijk gemaakt hebben. Met de Arabian Horse Parade is Nederland een prachtig evenement rijker!!!

*Foto`s met dank aan Reindert Jansen