U bent hier: nieuwsoverzicht » 2001 » nieuws_2001_10_12

Hengsten Keuring 2001

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober j.l. vond op het federatie centrum te Ermelo de traditionele  AVS hengstenkeuring plaats. Op vrijdag werden 14 nieuw te keuren en 23 nog niet eerder geprimeerde hengsten aangeboden. Slechts 5 nieuw te keuren (waarvan er 3 in training waren bij Arabian Fantasie) en 2 nooit geprimeerde hengsten kwamen door de voor selectie heen.

Bij de drie jarige hengsten was er slechts een eerste premie hengst. Dit was Pobeditel  (Balaton x Pantomina)  hij werd tevens de Jeugdkampioen van de hengstenkeuring. Pobeditel ging van een 2e naar een 1e premie. Op de tweede plaats met een 2e premie, Als afsluiting van een zeer succesvol showseizoen Rih-Al-Tariq (Balasjow ) Kreeg hij begin dit jaar nog een 3e premie, nu behaalde deze goed bewegende vos ,voorgebracht door Chris van Schalkwijk, het welverdiende Reserve Kampioenschap! De rest van de drie jarigen kregen allen een derde premie, te weten de nieuw te keuren hengsten Sagrand (Grand x Savanna) en Scorpio (Nabob x Naninja) aan deze jonge hengst is in positieve zin duidelijk te zien dat hij al bereden wordt, hij werd voorgebracht door Chris van Schalkwijk.  Amal-Botwin (Alexander x Ghamal d’Amal) kreeg ook een derde premie.

De groep vier jarige hengsten telde slechts een eerste premie hengst. Dit was de Jeugdkampioen van vorig jaar  Durango (Elton x Libanon Kristal)  Deze hengst behaalde later ook het Senior Kampioenschap. De rest van de hengsten kregen een derde premie. Dit waren M.A.F. Amaretto (Shafeek x M.A.F. Aqaba),  Dolci’s Don Diego (Balasjow x Dolce Vita), Amalaristides  (Alexander x Ghamal d’Amal) voorgebracht door Chris van Schalkwijk en de nieuw te keuren  RH Marakesch (Focus Khemali x Mena).

De vijf jarige hengsten telden ook maar een eerste premie hengst. Dit was de hengst LM Lamee (Essteem x Lilyh el Jamaal), voorgebracht en getraind  door Chris van Schalkwijk.  Deze hengst kreeg vorig jaar nog een 2e premie, maar nu konden ze niet meer om deze prachtige, goed bewegende arabier heen en gaven ze hem een verdiende eerste premie. Eindelijk is hij weer terug op zijn oude niveau. Een tweede premie was er voor de naar Oostenrijk verleasde hengst Gasir (Motamid x Braken), RH Cadanz (G. Silkustat x Focus Fancidancer), Milanov W (Milak AA x Festima) en de hengst Khordan (Anthal x Khorama)ging van een 3e naar een 2e premie. Deze hengst viel op door zijn goede conformatie en  bewegingen gecombineerd met een uiterst rustige karakter. De nieuw te keuren, goed bewegende hengst Edinburg (Borek x Ekosfera) kreeg eveneens een 2e premie. Een derde premie ging naar de zwarte Flaxmans Rabdan (Niyashin x Waseem Seresaaba).

Aan de showrubriek deden de reeds bekende hengsten Alexander (Aron x Musri), Gil (Probat x Gildia) en RKS Haziz (Mosry x PH Natasha)  mee.

Daarna kon het publiek gaan genieten van  de zes jarige hengsten. Slechts 2 hengsten kregen een eerste premie toegekend. De overduidelijke winnaar met wederom een 1e premie werd de imposante verschijning   MIR KHAN (Mirok Monpelou x Broshka) Deze hengst beschikt over een uitzonderlijk type, degelijk beenwerk en een zeer goede conformatie.  Als afsluiting op een zeer succesvol  eerste dekseizoen in Nederland ,werd deze hengst later op de dag uitgeroepen als Res.Kampioen van de Senior Hengsten.  MIR KHAN staat voor het jaar 2002 eveneens bij Arabian Fantasie ter dekking. De goed bewegende Sivmen B (Menes x Sivka) werd 2e geplaatst  met eveneens een 1e premie. De mooie zweetvos  SHA LAZIO  (Pasch Vacan) in eigendom en ter dekking bij Arabian Fantasie kreeg wederom een tweede premie toegekend.

De daarop volgende hengsten kregen een 3e premie dit waren BA Peron (Sinior x Evita). Deze Amal-kleinzoon viel vooral op door zijn lange, krullende manen en staart  en  Chilubi Pachico (Pasch Vacan x Raida).

De rubriek 7 jarige hengsten telde 8 paarden. Opvallend was dat de meervoudig 1e premie hengst Pladykt (Plakat x Bint Edykta)  als tweede geplaatst werd. Op de eerste plaats met een 1e premie stond de hengst Almonito (Monitor x Aldara) die zich goed liet zien en van een 2e naar een 1e premie ging.  Derde met een 1e premie werd Moran (Monitor x Redna)die zich minder toonde dan de voorgaande jaren . Een  2e premie was er voor de Poolse hengst Poker (Monogramm x Plisa) deze degelijke hengst heeft zich inmiddels ook  in de dressuursport bewezen. Ook een 2e premie voor Immigrant M.A.F. (Shafeek x M.A.F. Inshallah). Deze hengst ging van een 3e naar een 2e premie. De zwarte hengst Kahal  (Karnaval x Kazannka) ging met een tweede premie naar huis. Een  3e premie ging naar Albarq (Akr x Markasia). En de nooit eerder geprimeerde Mel Xilio (Mel Rintin x Mel Royola) kreeg nu een  3e premie toegekend.

De laatste rubriek  van de 8 jaar en oudere hengsten is ongetwijfeld een van de zwaarste rubrieken van de keuring. Vijf hengsten werden beloond met een eerste premie. Op de eerste plaats mocht zich de Balaton-zoon Balasjow  opstellen. Tweede met een definitieve 1e premie werd de gangmaker  RIKI`S SHABRI *D (Veteran x Esmira).  Shabri staat ter dekking bij Arabian Fantasie en is in eigendom van Midnight Moon Arabians. Derde werd de kleine maar gigantisch bewegende Komplekt -kleinzoon Prismen, geshowd door Chris van Schalkwijk. Op de vierde plaats mocht zich de Egyptische hengst Moshai (Simeon Shai x Bay Omnia) opstellen.  Eveneens een definitieve 1e premie ging naar de Desant-zoon APARAN ,deze zeer goed verervende stekelvos is in eigendom van Arabian Fantasie. Een tweede premie werd toegekend aan de hengsten; Sanod (Pernod x Savanna) ,Boomerang (Balaton x Dombra) ,Niyashin (Khaled el Nile x Asra Nahema) ,Najibb *R (Vatican x Plamelke),Pelaton (Balaton x Pepsi) en  Elton (Abakan x Elebrema). Een derde premie ging naar de nog niet eerder geprimeerde Meru (Mashour x Munja) en de nieuw te keuren hengst Dune (Drug x Plareri) Deze grote hengst is het evenbeeld van befaamde zijn vader, en werd geshowd door Chris van Schalkwijk.

Na deze laatste rubriek werd de Nationaal Kampioen van de Samengestelde wedstrijdsport; Lobeke gehuldigd.

Junior Kampioen: Pobeditel

Res.Junior Kampioen: Rih Al Tariq (voorgebracht en getraind door Arabian Fantasie)

Senior Kampioen: Durango

Res.Senior Kampioen: Mir Khan (ter dekking bij Arabian Fantasie)

Dit jaar werden er voor het eerst door het AVS definitieve premies toegekend aan de onderstaande hengsten;

(Om in aanmerking te komen voor een definitieve premie moeten de Hengsten minimaal 8 jaar oud zijn en dienen minimaal 4 keer op de hengstenkeuring te zijn verschenen. Het gemiddelde van de toegekende premies is het eind resultaat  voor de definitieve premie.)

  Anthal 1e Premie (in eigendom van Arabian Fantasie)
  Aparan 1e Premie (in eigendom van Arabian Fantasie)
  Riki's Shabri 1e Premie (in eigendom van Arabian Fantasie)
  Balasjow 1e Premie (voorgebracht door Chris van Schalkwijk)
  Prismen 1e Premie (voorgebracht door Chris van Schalkwijk)
  Alexander 1e Premie
  Kais 1e Premie
  Moshai 1e Premie
  Stavoska 2e Premie