U bent hier: nieuwsoverzicht » 2001 » nieuws_2001_10_10

Amateur Keuring 2001

Op 8 September j.l. vond op stal Groenendaal de Amateur-keuring plaats. Bijna 80 Arabische Volbloed Paarden verschenen tip top verzorgt in de ring. De weergoden waren ons helaas niet bepaald gunstig gezind.

Er werd afgetrapt met de rubriek 1-jarige hengsten. Met 248 pnt. Won hier de Elton-zoon Chatar Aamar, voorgebracht door Wendy Gillissen-Colijn. Deze hengst werd tevens uitgeroepen tot Jeugdkampioen. Op de tweede plaats eindigde Tahani Salam (Moshai) met 240 pnt. Voorgebracht door Romano Spaans, Deze hengst werd later Res.Jeugd Kampioen.

Bij de rubriek 2-jarige hengsten ging de overwinning naar de bij Arabian Fantasie gefokte A.F.Kalashnikov (Aparan x Amallot) met een hoger totaal aantal punten ( 244) dan de latere Res.Kampioen. De tweede plaats ging naar Priboy (Boomerang) met 10 punten minder.

Bij de 3-jarige hengsten werd de kopplaats ingenomen door de imposante Anthal-zoon Antarct met 234 pnt. Hij werd voorgebracht door Melanie Jimenez. Als tweede geplaatste mocht zich Amal-Balder (Aleaxander) opstellen met 226 pnt.

Daarna was de beurt aan de jongste ventjes, Vier hengstveulens verschenen in de ring. Eerste werd de Insjallah`s Fayoum-zoon GB Emir met 251 pnt. Voorgebracht door Jeanette van der Pol, Zij werd later op de dag uitgeroepen tot beste junior voorbrenger. Op de tweede plaats met 238 pnt. Damyan (Amalaristides) voorgebracht door Jacinta Erich. Zij werd later uitgeroepen tot beste senior voorbrenger.

De rubriek merrieveulens telde slechts een deelneemster. Dit was Gopi P (Liryk) voorgebracht door Evita Panhuizen.

Wat opviel was de enorme opkomst bij de ruinen, het was dan ook voor het eerst dat deze rubriek  werd opgesplitst. Bij de 2 t/m5 jarige ruinen ging de overwinning naar Shaharan (Laszlo) met 246 pnt. Voorgebracht door Dhr. A.Raats. Deze ruin zetten later ook het Res.Kampioenschap op zijn naam.

De 6-jaar en oudere ruinen was een spannende rubriek en daar ging de overwinning naar de vroegere dekhengst Karim Rodan (Montasar) met 243 pnt. Voorgebracht door Judith Koninxk. Karim Rodan werd later Kampioen van de ruinen. Op de tweede plaats eindigde met 3 pnt. Minder de Grim-zoon Lachlan, voorgebracht door Roy ter Beek.

Toen kwam het jonge vrouwelijk schoon in de ring, te beginnen met de jaarling merries. Hier was slechts een deelneemster. Dit was Silken E.S. (Prismen) en zij behaalde 234 pnt. voorgebracht door Els Stegerman. De rubriek twee jarige was een sterke rubriek en op de eerste plaats eindigde Chamyra van B&E (Almonito) met 242 pnt. voorgebracht door Corina. Deze merrie werd later Res.Kampioen. op de tweede plaats eveneens met 242 pnt. eindigde Nairoby (Elton) voorgebracht door Patricia van Vliet. Derde werd met net 1 puntje minder Amal-Chariklia  (Insjallah`s Fayoum) Jammer dat deze zeer typische merrie zich niet beter liet zien anders had ze zeker op kop gestaan, ze werd voorgebracht door Talitha Bakker.

Na de twee jarige merries was er pauze en kon erbij de diverse kraampjes gekeken worden. Ook was er tussendoor even tijd om bij zowel de dressuur als western wedstrijden, die ook gelijktijdig op het zelfde terrein gehouden werden te kijken. Het is zeer leuk om verschillende disciplines met het Arabische paard gelijk tijdig te organiseren. De opkomst is dan veel groter. Helaas  moeten wij jullie de resultaten van  de dressuur, rijrubriek en western schuldig blijven.

Na de zadelrubrieken kwamen de 3-jarige merries in de ring.  Hierbij won N.D.`s Mardonja (Prophecy EF) met 248 pnt. voorgebracht door Chantal van Ham. Deze merrie werd tevens Jeugdkampioene. Tweede werd de grote zeer typische JNT Callista (Kais) met 246 pnt. voorgebracht door Arnoud Slok-Soede. Vorig jaar bezette deze schitterende merrie nog de 1e plaats op de Amateur keuring.

 

Na het Kampioenschap juniormerries  werd er gestart met de 4 t/m 8 jarige merries. Dit was een zeer grote rubriek. Hier mocht de merrie Palatonja (Balaton) zich als eerste opstellen. Deze zeer soepel bewegende vliegenschimmel kreeg 252 pnt. en werd voorgebracht door Edwin Frakking, Palatonja is op dit moment drachtig van de eerste premie hengst Aparan, en werd via Arabian Fantasie aangekocht. Tweede werd de aparte koffievos B.A.Fortuna (Paco Rabanne) met 246 pnt. voorgebracht door haar eigenaresse Janet van der Hart.

Bij de  8 jaar en oudere merries was de kwaliteit zeer hoog. Met maar liefst 258 pnt. ging de eerste plaats naar de Spaanse merrie Jinkana (Zacateco) voorgebracht door K.Kuijf. Deze merrie werd Kampioen en won later nog de prijs voor de arabier met de hoogste punten van de dag! Zij kreeg een prachtig showhalster cadeau met bijbehorende opbergtas. Tweede werd de merrie Hamba (Alegro) met 255 pnt. Deze merrie werd tevens Res.Kampioene.

De rubriek senior hengsten was een tamelijke grote rubriek. Drie hengsten hadden het zelfde punten aantal van 256 pnt. Eerste en dus Kampioen de vos M.A.F.Amaretto (Shafeek) voorgebracht door K.Janssen. Tweede en Res.Kampioen werd RH Menuschkin (Focus Khemali) voorgebracht door Karin de Harder. Als derde eindigde Edinburg (Borek).

Het was een leuke en gezellige show en het is vooral leuk om te zien hoe veelzijdig het Arabische Volbloed Paard eigenlijk is, en dat de opkomst nog elk jaar groeit.Tevens zijn wij verheugd u te kunnen meedelen dat er vier van de deelnemende paarden aan de Amateur keuring via de middeling van Arabian  Fantasie zijn aangekocht, Drie daarvan bezette de 1e plaats en een de 2e plaats. Ook in de L1 dressuur bezette de eveneens via Arabian Fantasie aangekochte merrie Auretta (Gomel) bereden door eigenaresse Christa van de Berg de 4e plaats in een deelnemers veld van 11.